fbpx

Williamstown Kitchen

Client: Williamstown Kitchen

Designer: Ashlee Stark


CALL 1300 126 457

The kitchen at the rear of this Victorian house was begging for an update – it was small, dark and the

existing cabinetry was too small for the client’s fridge.

Whilst the kitchen is on the North side of the house, the large rear veranda meant that not a lot of
natural light was able to make its way into space through the small timber sliding doors and
windows. So, the first step was to incorporate large stacking aluminium doors to 2 walls so that the
interior of the house could be connected to the large and luscious exterior of the backyard.

The client was keen to incorporate some dark cabinetry into the design, and the new, abundant
natural light meant that this was a possibility. The old orange floor tiles in the kitchen, as well as the
beige carpet in the hallway and adjacent living + dining rooms, was replaced by oak floorboards. We
decided to incorporate some oak look cabinetry into the kitchen design, together with black and
white, to tie all of the spaces together.

Working with a small space meant we needed to be creative with both storage solutions, and in
relation to how a table would work with an island. Initial concepts of a small island and small table
just didn’t do the space justice, so we cut out some of the extra circulation areas and extended the
island benchtop to incorporate high bench seating. As a secondary eating space for the family, it
wasn’t imperative to have a lot of seating…although we ended up with space for 6 stools anyway!

Taking the cabinetry all the way to the ceiling had the benefit of not only providing plenty of usable
storage space, but also visually raising the ceiling to make the whole space feel larger.

In keeping with the monochrome theme of the space, the matt black tall cabinetry was mirrored in
the beautiful, varying textures of the Tex wall tile from Mutina Ceramics as the splashback.

The final touch for this kitchen was the pendant light above the island. Tying back in with the warm
tones of the timber floor and complimentary shelves and desk, the natural rattan pendant light was
centred over the eating area of the island, providing some ambient lighting when required.


CONTACT US TODAY

Back

Back